Norgesferien i
Stavanger-regionen

Ydstebø havn. Foto: Kvitsøy kommune
Kvitsøy – perlen i havgapet

Smaken av det gode liv blant 365 holmer og skjær.

Kanskje de største opplevelsene befinner seg i landets minste kommune? Her er stemningen upåklagelig i alt slags vær, med glitrende idyll når solen skinner og himmelsk forbauselse av hvor mye vær og vind det faktisk går an å sette pris på.

Det gode og enkle livet

Kvitsøy passer deg som vil bruke ferie på å ta livet med ro. En dag i rusletempo kan for eksempel inneholde et bad i Sandrenna, en sykkel- eller spasertur forbi velholdte og bugnende hager i Ydstebøhavn der de fleste kvitsøybuene holder til, båtliv og padletur, oppdagelsesferd blant vulkanske bergarter eller ganske enkelt dyr på beite, en fisketur eller andre lavterskelaktiviteter i skjærgårdslandskapet på en av de seks bebodde øyene; Kvitsøy, Langøy, Kviting, Hellesøy, Krågøy og Grøningen. Men det er også mer å finne på.

slider-img

Utsikten fra Kvitsøy fyr er upåklagelig. Foto: Kvitsøy kommune

slider-img

Kvitsøy fyr rager stolt over øya. Foto: Kvitsøy kommune

slider-img

Kulturminner på Kvitsøy. Foto: Kvitsøy kommune

slider-img

Kanoer til utleie på badeplassen ved Sandrenna. Foto: Kvitsøy kommune

Nyhet! Restaurant Grøningen

Midt i Ydstebøhavn, i det gamle fiskemottaket fra rundt 1925, åpnet Grøningen dørene i juli 2021 (åpner igjen sesongen 2022, eller for grupper hele året). Her er det jordnær restaurant, bar, kafé og selskapslokale. Menyen varierer etter sesong og humør, men fiskesuppe er fast innslag. Grøningen er søsterrestauranten til Fisketorget Stavanger.

media-img

Smakfull og fargerik fiskesuppe er bare en av rettene på menyen! Foto: Fredrik Ringe

Kvitsøy fyr

Kvitsøy fyr ligger like ved småbåthavnen i Ydstebøhavn, og er enkel å besøke på veien mellom andre gjøremål. Turstien som leder opp til fyret, går videre ut til havet i vest. Fyret ble bygget i 1829, og har blitt forhøyet flere ganger. I dag er toppen av fyret 45 meter over havflaten. En modell av det opprinnelige vippefyret fra år 1700 er montert opp ved siden av det eksisterende fyret.

Kvitsøy hummermuseum

Hummermuseet på Grøningen ble åpnet i 2013. Havet har alltid vært grunnleggende for liv og virke på Kvitsøy, og på museet finner du utstillinger om hummerfisket og fiskenæringen, men også om dagliglivet som fisker. Like ved museet er det opparbeidet gressplen og grillhytte med bord og benker, her går det også fint an å ta seg et bad. Bading er best sommerstid vel og merke – hvis du ikke er en hardbarket helårsbader da selvfølgelig.

Opplevelser tett på naturen

For deg som vil parkere hvilepulsen noen timer, kan Eldhug Adventures friste med en friskusvariant av øyhopping (swimrun), guidet padletur til kjente landemerker og gjemte perler, hele aktivitetsdager, familieekspedisjon og mye mer. Hos Kvitsøy Opplevelser kan du teste havørnsafari, plukking av gåsegg og hummerfiske for å nevne noe.

Slik kommer du deg hit

Kvitsøy er lett tilgjengelig, både med og uten bil.

Bilferje: Boreal Sjø har bilferje fra Mekjarvik nord for Stavanger. På Mekjarvik kan du gjerne også kan parkere bilen hvis du ikke vil ha den med ut på tur. Båtturen på 35 minutter ut i havgapet er en fin start på turen!

Hurtigbåt: Er du uten bil, kan du ta hurtigbåt fra Stavanger sentrum. Turen ut til Kvitsøy tar om lag 35 minutter.

Med egen båt: I Grøningen gjestehavn er det mulig å legge inntil med båt for overnatting.