Norgesferien i
Stavanger-regionen

Klostergarden og Utstein Kloster. Foto: Trond Iversen/ Riksantikvaren/ Klostergarden
Opplev øyperlene i Stavanger

Gjør deg kjent med det fantastiske øyriket i Stavanger denne høsten og førjulstiden.

Stavanger har mye å by på, men visste du at Stavanger også har en rekke øyer du kan besøke? Finn de gode lokalhistoriene og møt de fine ildsjelene som brenner for sitt nærmiljø og sine produkter. Smak på kortreist mat, kjøp julegaver til dine kjære eller bare nyt vinden i håret og saltvannspruten på et forfriskende fjordcruise. Et eldorado av øyer – med utsikter så langt øyet kan se!

Klostergarden

Klostergarden driver bærekraftig matproduksjon i et fredet kulturmiljø på Utstein. Anders og Inger Lise er 11. generasjon som forvalter over 300 år med slektshistorie på Utstein, men historien strekker seg mye lengre bakover i tid, helt til Harald Hårfagre. Beitende sau og storfe, samt skogsgris finnes på gården som omslutter Utstein Kloster. I tillegg har de et unikt gårdsutsalg i et bygg som ble nominert til pris i samtidsarkitektur i EU i 2019. Klostergarden tilbyr bærekraftig matturisme, leier ut robåt og kajakker i historiske omgivelser, lunsjkurver til besøkende, har utleiehus og tar i mot grupper av besøkende etter avtale. De tilbyr skreddersydde aktiviteter og sakte opplevelser i unike og historiske omgivelser. Velkommen til historiske Utstein!

Gårdsutsalg i et fredet kulturmiljø

Det er åpent gårdsutsalg hver helg i oktober og november, i tillegg til de tre første helgene i desember. Klostergarden arrangerer også julemarked på Utstein den 27. og 28. november. I gardsutsalget finner du lokal mat og drikke, samt unike håndverksprodukter fra Utstein Gard og andre produsenter i matregionen. Rundt 85 % av alle varene deres er kjøpt inn fra kunstnere, håndverkere og matprodusenter i Rogaland. Klostergarden var initiativtaker til regionalt matmanifest i Rogaland og har vært prosjektleder for VisitUtstein som jobber for å skape et bærekraftig reisemål med ren stillhet, kvalitet, vertskap, historie og bærekraft i øyriket Utstein er en del av. Utsyn til det vakre kulturlandskapet her ute får du på kjøpet. Velkommen til gards!

Overnatting i Persahuset

Persahuset ligger nydelig plassert nede ved Klostervågen på Utstein Gard, nærmeste nabo til Utstein Kloster. Midtre del av huset er fra 1800-tallet, huset er renovert ca 2010. Utstein er et fredet kulturmiljø og har særlig nasjonal verdi med de kulturhistoriske, landskaps- og landbruksmessige elementene som gir området særpreg.

slider-img

Anders og Inger Lise er 11. generasjons forvaltere av Klostergarden. Foto: Lise Bjelland/ Klostergarden.

slider-img

Glade sauer og lam på beite. Foto: Klostergarden/ Anne Lise Norheim.

slider-img

Skogsgriser fra Utstein. Foto: Elin Engelsvoll/ Klostergarden.

slider-img

Skogsgrisene har 20-40 mål i skogen hvor de kan vandre fritt, de har en egen hytte med halm i, og til og med egen strand. Foto: Tommy Ellingsen/ Klostergarden.

slider-img

Åpent gårdsutsalg i sjøhuset nedenfor Utstein Kloster. Foto: Elin Engelsvoll/ Klostergarden.

slider-img

Klostergarden har lang tradisjon med storfeproduksjon. Foto: Klostergarden.

slider-img

Limousinrasen stammer fra Frankrike og avles frem på grunn av sine unike egenskaper når det gjelder kjøttproduksjon. Foto: Klostergarden.

Ryfylkekokken

Ryfylkekokken sprer matglede og byr på matopplevelser med lokal forankring. Basen deres er Landahuset på Finnøy. Her formidler de matglede, matkultur og matopplevelser med Ryfylke som utgangspunkt. Frem mot jul er det mye du kan oppleve sammen med Ryfylkekokken. Se bare her:

Lutefiskmiddag på Landahuset

For mange blir det ikke jul uten lutefisk. Er du en av dem som venter i spenning på at den kommer på menyen på restaurantene? Vel, du trenger ikke vente lenger. Bestill din lutefiskaften allerede i dag hos Ryfylkekokken. De organiserer lutefiskmiddager den 26. og 27. november på Landahuset på Finnøy. Velkommen til tradisjonsmat i flotte omgivelser på Finnøy!

Handel og julestemning på Landahuset

Flere hyggelige aktiviteter kan du oppleve på Landahuset. I høst og frem mot jul handler det om god mat, gjerne med noe julegodt på menyen. I tillegg har de utsalg av lokalproduserte varer samt gaveartikler. Kanskje gjør du unna mye av julehandelen her?

Onsdagskafé

Hver onsdag fra 3. november til og med 15. desember er det onsdagskafé på Landahuset hos Ryfylkekokken. Her tilbyr de dagens varmrett, kake og kaffe, og det er åpent fra klokken 11:00 til 14:00. I tillegg til god mat fra kafeen, så har de også varer du kan handle med deg fra lokale og egenproduserte produkter og gaveartikler.

Julebutikk

Julebutikken på Landahuset er åpen fra tirsdag 16. november til fredag 17. desember fra kl. 10:00-15:00.

Fredagslunsj

Fredag 3. desember inviterer Ryfylkekokken til fredagslunsj på Landahuset. Da setter de frem lunsjretterne på kokeøya, og du kan spise og forsyne deg flere ganger. Det er åpent fra klokken 11:00-13:00. De har også mye kjekt å handle med seg av lokale og egenproduserte produkter og gaveartikler.

Julegrøt

Det blir vel ikke jul uten risgrøt? Det synes i alle fall Ryfylkekokken. Derfor serverer de julegrøt lørdag den 11. og lørdag den 18. desember. Så slipper du å lage den selv, og du får samtidig gleden av å innta den sammen med familie og venner på Landahuset på Finnøy. Kom i julestemning med julegrøt, lokale og egenproduserte produkter og gaveartikler. Åpent fra klokken 11:00-14:00. Julemarked og julestemning til å ta å føle på, og  flere andre håndverkere selger sine produkt. Velkommen til en trivelig førjulsstund i Steinnesvåg.

slider-img

Nydelig julegrøt. Foto: Ryfylkekokken.

slider-img

Upåklagelig julestemning. Foto: Ryfylkekokken.

slider-img

Julesnadder. Foto: Ryfylkekokken.

slider-img

Lutefisken er servert! Foto: Ryfylkekokken.

slider-img

Fjorden er åpen hele året. Foto: Morten Sivertsen/ Rødne Fjord Cruise.

Fjorden er åpen – hele året!

Sommeren er nydelig på fjorden. Men minst like magisk er den glødende, klissvåte høsten. Den rå, røffe vinteren. Den deilige lufta som blåser så frisk gjennom kropp, hode og hverdagsstress. Stillheten. Plass til å tenke. Et fjordcruise til Lysefjorden & Preikestolen er et must når du besøker Stavanger. Og båtene til Rødne går hele året. Mektige Preikestolen og buldrende Hengjanefossen er blant høydepunktene på turen. Om høsten er det ekstra vakkert. Og husk: været er et pluss – uansett værmelding.

slider-img

Afternoon Tea fra No 18 på fjordcruise med Rygerelektra. Foto: Rødne Fjord Cruise

Afternoon Tea på Rygerelektra – med smak av jul!

Start adventstiden med en stemningsfull Afternoon Tea med smak av jul –  om bord på flotte M/S Rygerelektra. Mens kapteinen og mannskap fører vår splitter nye M/S Rygerelektra trygt og stille gjennom Stavangers vakre skjærgård, serveres det nydelig Afternoon Tea med smak av jul, fra No 18. Salongen er flott dekket med hvite duker, sjarmerende vintage te-servise fra No 18, og bugnende tre-etasjes fat med No 18s trekantsandwich, scones og kaker. Til godsakene serveres det te, selvfølgelig også med smak av jul, og det er åpent for kjøp i baren (alle rettigheter).

 • Dato: lørdag 27. november 2021
 • Klokkeslett: 13:00-15:00
 • Pris kr. 620,-
 • Avgangskai: Strandkaien
slider-img

Smak på årets juleøl. Foto: Rødne Fjord Cruise.

Juleølsmaking på Rygerelektra!

Rødne har fått med seg øl-eksperten Sølve Friestad fra Gulating om bord på Rygerelektra for en smakfull og lærerik kveld. På fjorden vil dere smake dere gjennom spennende nyheter på juleølfronten og lære om hvilken øl som passer til hvilken julemat. Gulating har plukket fem spennende og forskjellige smaker fra deres brede assortiment av spennende juleøl fra håndverksbryggeri fra hele Norge. Gulatings ekspert loser dere gjennom historien om bryggeriene, smakene og kommer med tips. Ikke gå glipp av dette! Du får garantert smake noe du aldri har smakt før og helt sikkert lære noe nytt du ikke visste om øl.

 • Dato: lørdag 4. desember 2021
 • Klokkeslett: 17:00-19:30
 • Pris kr. 540,-
 • Avgangskai: Strandkaien

Coastal Adventures

Lag deg en drømmetur med ekte opplevelser og friske minner. Coastal Adventures tilbyr en rekke naturopplevelser for deg og dine nærmeste.

Tur med kajakk, SUP eller en kystvandring?

Hva er vel bedre enn å padle omgitt av praktfull natur? Coastal Adventures tilbyr introduksjonskurs i havkajakk for nybegynnere, men også kajakkturer for de som har litt erfaring fra før. Du får padle i pittoreske omgivelser via Utstein Kloster, til Fjøløy fyr – med beitende sauer og kuer. Kanskje ser du en sel også. Du får med matpakke fra Utstein Kloster Hotell. Du vil lære deg mer om sikker bruk av kajakk som gir mulighet for fantastiske naturopplevelser.

Hvis vannet er for kaldt, padler du i våtdrakt. Du kan også nyte en dampende opplevelse i badstue etterpå!

 

slider-img

Havkajakk ved Utstein Kloster Hotell. Foto: Coastal Adventures.

slider-img

Lær deg å padle. Foto: Coastal Adventures.

slider-img

Nyt flott natur på Mosterøy. Foto: Coastal Adventures.

slider-img

Klarer du å stå på SUP-brettet du også? Prøv da vel. Foto: Coastal Adventures.

slider-img

Ut i det våte element. Foto: Coastal Adventures.

slider-img

Fornøyde gjester på kajakktur. Foto: Coastal Adventures.

media-img

Aktivitetshelg i nydelige omgivelser på Vestre Åmøy. Foto: Åmøy Fjordferie.

Åmøy Fjordferie

Overnattingsstedet ligger 20 minutters kjøring fra Stavanger sentrum gjennom den undersjøiske tunnelen Byfjordtunnelen. Vel fremme hos Åmøy Fjordferie har du en nydelig utsikt over Åmøyfjorden. Vakre Vestre Åmøy er et utmerket utgangspunkt for fotturer og friluftsaktiviteter. Åmøy Fjordferie tilbyr også utleie av båt og fiskeutstyr for gjestene.

Aktivitetshelg på Åmøy Fjordferie i førjulstiden

Ta med gode venner til en kombinert avslapnings-aktivitetshelg på Vestre Åmøy. I feriehus med totalt 4 soverom (8 personer) inkludert sengetøy, håndklær og utvask. Her kan dere lage dekorasjoner av pyntegrønt enten til bord, inngangsparti eller gravkranser. Åmøy Fjordferie tilbyr gratis pyntegrønt som nobel, edelgran, eføy eller tuja, samt bindetråd og limpistol. Annet naturmateriale kan dere finne i området rundt på Vestre Åmøy. Dere tar selv med halmkranser, pyntebånd etc. Til julebaksten har de nødvendig utstyr til utlån. Ingredienser tar dere med selv eller benytt nærbutikken. Det er også et flott turterreng i dette området av Stavanger.

Pris for weekend (fredag – søndag) i eget feriehus:

 • 4 pers – 2 soverom/eget bad kr 3920,-
 • 4 pers – 4 soverom/eget bad kr 4720,-
 • 6 pers – 3 soverom/eget bad kr 4800,-
 • 8 pers – 4 soverom/eget bad kr 5350,-

– Husdyr ikke tillatt
– Innsjekk fra klokken 15:00
– Utsjekk klokken 16:00

slider-img

Lag deg en krans på en aktivitetshelg hos Åmøy Fjordferie. Foto: Cottonbro/Pexels.

slider-img

Gratis pyntegrønt som nobel, edelgran, eføy eller tuja, samt bindetråd og limpistol. Foto: Åmøy Fjordferie.

slider-img

Bestill en aktivitetshelg på Åmøy og få unna julebaksten. Foto: Pavel Danilyuk/Pexels.

slider-img

Utstyr til julebaksten. Foto: Åmøy Fjordferie.

Etours Ryfylke

Kommer du uten bil eller vil kjøre miljøvennlig gjennom det vakre øylandskapet i Stavanger-regionen? eTours Ryfylke tilbyr utleie av elbiler til turen.

Gjør turen din uforglemmelig med de morsomme og miljøvennlige elbilene til eTours Ryfylke. De har stasjonert elbiler i Stavanger, Rennesøy, Jørpeland og Sola, slik at du selv kan velge det beste utgangspunktet for dine eventyrlige opplevelser.

Utforsk øyriket i Stavanger, kjør i undersjøiske tunneler mellom Finnøy, Talgje og Rennesøy.  Sjarmerende Finnøy består av hele 16 øyer som enten er landfaste eller forbundet med ferjer. Rennesøy består av åtte øyer som blir kalt «De grønne øyer» på grunn av deres botaniske mangfold. Med kort avstand til de tre middelalderkirkene Sørbø kirke fra 1130, Talgje kirke fra 1140 og Hestby kirke fra 1200, i tillegg til Utstein kloster fra ca. 1260, som er Norges eneste bevarte middelalderkloster.

slider-img

Opplev øyrikets mange attraksjoner uten avtrykk. Foto: eTours Ryfylke

slider-img

Elbilen er perfekt for to. Foto: eTours Ryfylke

Utstein Kloster Hotell

slider-img

Julepyntet hotell. Foto: Utstein Kloster Hotell.

slider-img

Ribbe er et "must" på julemenyen. Foto: Utstein Kloster Hotell

slider-img

Lysten på smaken av jul? Foto: Utstein Kloster Hotell.

slider-img

Smak på julegløggen. Foto: Utstein Kloster Hotell.

slider-img

Du kommer garantert i julestemning. Foto: Utstein Kloster Hotell.

slider-img

Så går vi rundt om en enebærbusk... Foto: Utstein Kloster Hotell.

Søndagsmiddag på Utstein Kloster Hotell

Hotellet serverer deilige søndagsmiddager hver søndag, og fra og med 21. november til søndag 19. desember er det julebuffet på menyen ved hotellet. Tidspunkt er fra klokken 13:00 til 18:00.

Utstein Kloster Hotell ble totalrenovert i 2020 med inspirasjon fra Utstein kloster og det maritime miljøet rundt hotellet. Det er lagt stor vekt på arkitektur, materialvalg, design og kunst. Hotellet ligger på Finnesand, Mosterøy i innløpet til Mastrafjorden omgitt av et unikt kulturlandskap med minutters gåavstand til Utstein Kloster, Nordens best bevarte kloster fra middelalderen. Bygget har blitt nylig renovert, og har fått et flott nybygg kledd i sedertre. Resten av hotellet har også gjennomgått en totalrenovering med utsøkte materialer.  Hotellrommene som ligger i sjøhusene er også renoverte og inneholder gode kvalitetsvarer.

slider-img

Foto: Utstein Kloster Hotell.

Hotellrom

Hotellet har 38 hotellrom med deilig atmosfære og utsikt til både et vakkert kulturlandskap og havet. Utstein kloster, som de også drifter, ligger like ved hotellet og inneholder unike historiske selskap- og møterom og 19 soverom.

slider-img

Hotellrom med flott utsikt. Foto: Utstein Kloster Hotell.

Utvandrerskuta Restauration

Restauration seilte fra Stavanger 4. juli 1825 og kom til New York tre måneder seinere, den 9. oktober, etter en strabasiøs ferd. Skipet var ca. 39 tonn, 54 fot langt og 16 fot bredt. Det var 52 mennesker om bord (53 ved ankomst Amerika, da det var en fødsel ombord. De fleste var kvekere eller dissentere. Kaptein på båten og leder for sluppfølget var Lars Larson Geilane. Under turen fikk Larson Geilane og kona Martha en jente som ble døpt Margaret Allen, etter en kjent engelsk kvekerkvinne. Sluppfølget ble møtt av Cleng Peerson i New Work, og slo seg ned ved Ontariosjøen i Kendall township i delstaten New York. Dagens skip er en etterligning og er bygget på Finnøy. Det ble sjøsatt i 2010 og døpt i Stavanger.

Utvandrerskuta Restauration ligger ved hotellbrygga, og kan bestilles til arrangementer ved bryggen eller tur på fjorden.

slider-img

Utvandrerskuta Restauration. Foto: Utstein Kloster Hotell.

Interessert i flere øyopplevelser? Les mer om Kvitsøy – perlen i havgapet her.