Norgesferien i
Stavanger-regionen

Stavangers øyrike. Foto: Grim Berge/NLE Film
På eventyr i øyriket

I Stavangers eget øyrike kan du boltre deg i historie, kultur og natur.

I 2020 fikk Stavanger gleden av å inkludere Rennesøy og Finnøy i kommunen, som på den måten ble enda mer spektakulær og rik på opplevelser. En liten halvtime unna sentrum venter «de grønne øyene» som byr på historie, kultur, friluftsopplevelser, fredfulle omgivelser, gode måltid og innholdsrike dager.

Dette er de grønne øyene

Rennesøy utgjør et vakkert grenseland mellom Nordsjøen og fjordene i indre Ryfylke, med åtte bosatte øyer: Rennesøy, Mosterøy, Bru, Fjøløy, Klosterøy, Vestre Åmøy, Sokn og Brimse. Her er klimaet maritimt, mildt og fuktig, noe som gjør øyene grønne (og skjønne!) det meste av året.

Norges eneste bevarte middelalderkloster, Utstein kloster, Utstein Kloster Hotell og Fjøløy kan du lese mer om i denne artikkelen.

På to hjul over øyene

Det er gode muligheter for å ta seg rundt på øyene med sykkel, der det flere steder er lettsyklet terreng som passer for hele familien. På Finnøy kan du for eksempel sykle rundt hele øya (ca. 20 km), eller kun deler av den, omgitt av tomatgartnerier, fjordlys og vakkert kulturlandskap. Med et stopp ved Hesby kirke fra middelalderen får du med deg litt historie også.

Et annet alternativ er å ta hurtigbåten fra Stavanger til Nesheim og sykle Sjernarøyrunden (ca. 35 km) over Bjergøy, Aubø og Eriksholmen til Kyrkjøy. Her er det også fine fiskemuligheter ved det gamle marmorbruddet. Anbefales!

Høyt og lavt i herlig turterreng

Det er mange flotte turstier på øyene, med muligheter til å oppdage nye mål og utsikter hver feriedag. Prøv kulturstien på Bru med kunstverk langs stien, eller oppdag norsk krigshistorie på Fjøløy og nyt utsikten fra signalstasjonen på Storevarden. På den lille øya Talgje finner du flere fine turløyper – blant annet til det høyeste punktet Klubben. Her, kun 51 meter over havet, får du nydelig utsikt over Ryfylke.

Aktiviteter i og ved sjøen

Øyriket inviterer til båtliv, fiske og varierte friluftsaktiviteter i og ved sjøen. Badeplassen Kindingstadvågen ved inngangen til Finnfast er godt likt av mange familier, med både sand og svaberg. Skartveitvågen på Halsnøy er også et populært badested. Her er båthavn og ulike severdigheter,  for både fastboende og båtgjester. På Utstein Kloster Hotell finner du også aktivitetsselskapet Coastal Adventures, som blant annet tilbyr coasteering, havrafting, kajakkturer, SUP intro-turer, utleie av kajakk og SUP, klatring/rappellering og snorkling.

slider-img

Visste du at nærmere 40 % av tomatproduksjonen i landet dyrkes på Finnøy? Ta gjerne turen innom et gartneri på sykkelturen. Foto: Monica Larsen

slider-img

Å sykle i øyriket er fint. Foto: Monica Larsen

slider-img

Fjøløy - et turområde på Rennesøy. Foto: Monica Larsen

slider-img

Tur til Talgjes høyeste punkt - Klubben.

slider-img

Lune viker gir fine badesteder om sommeren.

slider-img

Skartveitvågen. Fint for båt- og badegjester.

slider-img

Klar for padletur? Foto: Utstein Kloster Hotell

Oppdag øyriket med kajakk

Finnesand på Mosterøy er regnet som et at distriktets beste utgangspunkt for kajakkturer, og her finner du også utleie av kajakker gjennom Frilager. Padler du gjennom Fjøløysundet, kommer du forbi Utstein Kloster i et område med grunt vann, rikt fugleliv og nydelig kulturlandskap. Flere padletips, denne vei!

Oppdag øyriket med elbil

Etours Ryfylke har leiebiler tilgjengelig på Rennesøy – perfekt for deg som vil oppleve øyriket med grønnere løsninger. Ha en morsom dag på veien i en Renault Twizy eller Fiat E500. Mer om tilbudet finner du her og det finnes også flere forslag til rundturer i regionen, med utgangspunkt i Stavanger.

Tips til overnattingssteder

Utstein Kloster Hotell har 38 flotte rom og ble totalrenovert i 2020.

Åmøy Fjordferie tilbyr både B&B, utleie av rom og feriehus for korte eller lengre opphold.

Stavanger turistforening sin utleiehytte på Fjøløy åpnet i 2014, men er opprinnelig en mannskapsbrakke fra 1942. Den har åtte sengeplasser, og du bestiller hele hytta for deg selv.

Eller bo på turisthytte på Fjøløy.

slider-img

Disse morsomme elbilene tar deg trygt rundt på de grønne øyene. Foto: eTours Ryfylke

slider-img

Overnatt i moderne hytter hos Åmøy fjordferie. Spisebord med den beste utsikten! Foto: Åmøy fjordferie