Norgesferien i
Stavanger-regionen

Helt greit å vente på bussen her? (Foto: Anita Hamremoen)
Reis grønt

Kom som du er, bli så lenge du vil og legg mye igjen – utenom miljøavtrykk.

Halvparten av de som besøker Stavanger-regionen, kommer hit på grunn av naturen. Det forstår vi godt! Sett fotspor i sanden og skap minner som varer. Vær en som går foran og viser vei til grønnere reiser, heller enn å lage dype miljøavtrykk mens du oppholder deg her. Det er mange måter du kan reise mer bærekraftig. Vi gir deg mer enn gjerne noen tips på veien, og håper du vil dele dem med nye og gamle venner.

Halvparten av de som besøker Stavanger-regionen, kommer hit på grunn av naturen. Det forstår vi godt! Sett fotspor i sanden og skap minner som les mer

Halvparten av de som besøker Stavanger-regionen, kommer hit på grunn av naturen. Det forstår vi godt! Sett fotspor i sanden og skap minner som varer. Vær en som går foran og viser vei til grønnere reiser, heller enn å lage dype miljøavtrykk mens du oppholder deg her. Det er mange måter du kan reise mer bærekraftig. Vi gir deg mer enn gjerne noen tips på veien, og håper du vil dele dem med nye og gamle venner.

media-img

Gå i eget tempo mellom sanddynene. (Foto: Anita Hamremoen)

Vårt eget fremkomstmiddel

Å gå fra strand til strand, å starte ett sted og se hvor du ender, å gå til en ny topp hver dag, å dingle i gater og smau, å løpe gjennom skogen… Trafikken er definitivt ikke den samme uten kraften av egne føtter. Vi håper du bruker dem mest mulig, opplever små og store øyeblikk hver dag – barbeint, med hikingsko, sandaler, sneakers eller høye hæler. Verden ligger jo som kjent for dine føtter, også i Stavanger-regionen.

slider-img

Sykkel er en ekte Jæren-favoritt! Her er Jonas Skrettingland, ordfører i Hå kommune. (Foto: Hå kommune)

Se nye steder fra sykkelsetet

Jæren er flat, noe som gjør området ideelt for sykling. Norway Bike Rental har langdistansesykler tilgjengelig, Paa Hjul tilbyr sykler til kortere turer, mens Jærruta har flere typer sykler – elsykkel inkludert – til utleie i Stavanger og omegn.

Jærruta tilbyr også komplette pakker med overnatting, mat og leiesykkel. Turen kan kjøres med elsykkel både med og uten guide, alt etter hva du ønsker å få ut av oppholdet. Det du uansett får er et møte med det vakre lyset, landskapet, utsikten over Nordsjøen og utallige inntrykk fra sykkelsetet.

slider-img

Trøtte føtter? Lei en elbil! (Foto: eTours Ryfylke)

Elbil

Kommer du uten bil eller vil kjøre miljøvennlig gjennom det vakre landskapet i Stavanger-regionen? eTours Ryfylke tilbyr utleie av elbiler til utforskningen.

media-img

Sett fotspor i sanden og skap minner som varer. (Foto: Anita Hamremoen)

Andre utleiefirmaer tilbyr elbil eller hybridbiler til sine gjester, som for eksempel Avis og Hertz. Søk på henholdsvis elbiler eller hybridbiler hos Avis, eller prøv Hertz sin Green Collection.

Buss og tog

Jærbanen går fra Stavanger til Egersund, med mange stopp nedover Jæren. Kommer du ikke akkurat dit du skal, er det lurt å sjekke om Kolumbus har en bussrute i nærheten. De har ansvar for buss- og hurtigbåttrafikken i fylket, i tillegg til at de jobber iherdig for at tog, sykkel, gange og bildeling henger sammen med buss og båt – sånn at du skal kunne bruke bil minst mulig.

slider-img

Reis med verdens raskeste elektriske katamaran! (Foto: Ole Knud/Rødne Fjord Cruise)

slider-img

Utsikten fra MS Rygerelektra er det ingenting å si på. (Foto: Ole Knud/Rødne Fjord Cruise)

slider-img

MS Rygerelektra (Foto: Ole Knud/Rødne Fjord Cruise)

slider-img

Hengjanefossen (Foto: Ole Knud/Rødne Fjord Cruise)

Grønn fjordsightseeing

Verdens raskeste elektriske katamaran heter MS Rygerelektra. Den eies av rederiet Rødne Fjord Cruise og frakter deg til og fra Lysefjorden.

media-img

Reis miljøvennlig – og nyt alt det flotte du ser rundt deg. (Foto: Anita Hamremoen)

Bli så lenge du vil!

Når du først reiser, reis miljøvennlig. Og når du først er kommet hit, bli gjerne lenge nok til å oppleve mye av det fine som er i nærheten! Du har jo nok å velge mellom, det er sikkert. Støtt det lokale næringslivet, spis kortreist, ta med en ekstra pose til søppel på tur, og viktigst av alt – nyt alt det flotte du ser rundt deg! Da får de fleste også større lyst til å ta vare på det.

Les gjerne mer om miljøavtrykk og friluftsområder hos Ryfylke Friluftsråd og Ryddeaksjon Jærkysten hos Jæren Friluftsråd. Informasjon om allemannsretten er også fin å få med seg.

Og du?

Skal du på dagstur med sykkel, finner du noen eksempler på sykkeldistanser her:

Fra Stavanger sentrum

Sverd i fjell (Ca. 6 km, 25 minutter)
Vistestranden, via Store Stokkavatnet og Hålandsvatnet (Ca. 13 km, 45 minutter)
Solastranden  (Ca. 18 km, 1 time)

Fra Clarion Hotel Air, Sola

Solastranden (Ca. 2 km, 6 minutter)
Borestranden (Ca. 16 km, 50 minutter)

Fra Egersund sentrum

Vannbassengan badeplass (Ca. 1,5 km, 10 minutter)
Trollpikken (6,8 km, 30 minutter, pluss deler av turen du må gå)
Skadbergsanden (Ca. 7,5 km, 30 minutter)
Sogndalstrand (Ca. 30 km, 1 time og 40 minutter)