Norgesferien i
Stavanger-regionen

Den spektakulære Lysevegen kjører du på denne rundturen. Foto: Grim Berge/NLE Film
Rundtur Sandnes – Sirdal

Få med deg det beste fra by og fjell på denne rundturen!

Få med deg det beste fra by og fjell på denne rundturen! En god ferie er innholdsrik, med et spekter av opplevelser som ikke nødvendigvis hører hverdagen til. Legger du turen fra Sandnes og opp til fjellene i Sirdal, kan du få med deg mye spennende på veien – og med et par ekstra avstikkere har du en hel rundtur og uforglemmelige øyeblikk i vente:

1. Byliv i Sandnes

Finn skatter og favorittplagg blant nisjebutikkene i Langgata, ta en kaffe mens barna leker eller skater i Rutenparken, legg lunsjen til særegne Gamlaværket, oppdag Nuart-verk flere steder i byen, nyt parklivet og Planetstien eller finn frem volleyballkunstene i byens grønne lunge Sandvedparken – eller kanskje er du klar for en innholdsrik shoppingrunde på kjøpesenteret Kvadrat? Sandnes er en innholdsrik by som tilbyr hyggelige opplevelser enten du velger å tilbringe en eller flere dager her.

slider-img

Langgata i Sandnes har hyggelige nisjebutikker. Foto: Marie Von Krogh/Vinterfilm/Ut i Sandnes

slider-img

På Ruten kan du nyte vietnamesisk "street food" hos 106 grader Øst. Foto: Marie Von Krogh/Vinterfilm/Ut i Sandnes

slider-img

Sandnes har sin egen Nuart Street Art Trail. Foto: Marie Von Krogh/Vinterfilm/Ut i Sandnes

slider-img

Elias Nilsen viser sine kunster på skatebrettet i Rutenparken. Foto: Marie Von Krogh/Vinterfilm/Ut i Sandnes

2. Kongeparken og merkevarer på Ålgård

Den største byen i Gjesdal kommune ligger om lag tre mil sør for Stavanger, og tiltrekker seg hvert år tusenvis av besøkende til Vestlandets største opplevelsespark Kongeparken. Men Ålgård har også mer å tilby. Her ligger for eksempel merkevarebyen Norwegian Outlet der kjente merkevarer tilbys i egne butikker til rabatterte priser. Mange setter også pris på å handle prisbelønt design og porselen hos fabrikkutsalget til Figgjo AS, med beliggenhet på Figgjo mellom Sandnes og Ålgård.

slider-img

Gøy for hele familien i Kongeparken. Foto: Kongeparken

slider-img

Frister et handlestopp på Figgjo butikkutsalg? Foto: Figgjo AS

slider-img

Turutstyret handler du hos Norwegian Outlet. Foto: Norwegian Outlet.

Utstyr til turen videre?

Hotellkomfort eller full friluft? Det lønner seg å pakke utstyr etter hva slags tur og overnatting du planlegger på rundturen. I tillegg til turklær og -utstyr hos merkevarer som Bergans, Norrøna og Helly Hansen hos Norwegian Outlet, er også Frilager å anbefale. Her kan du leie alt av utstyr til fjellturen, både fiskestang, hengekøye, telt, nyttig utstyr til leirplassen og mye mer.

media-img

Gloppedalsura i all sin prakt. Foto: Eduardo Grund

3. Eventyrlige Byrkjedalstunet

Nasjonalromantisk idyll, spektakulær natur og hjemmekoselig atmosfære kjennetegner Byrkjedalstunet i Dirdal, som tilbyr både overnatting, restaurant med tradisjonsmat og en helt særegen shoppingopplevelse i Lysstøperiet. Nord-Europas største steinrøys, Gloppedalsura, ligger tre kilometer unna – og er et spennende syn med rasblokkene som ligger oppå en endemorene der en isbre har trukket seg tilbake.

media-img

En god natts søvn hos Byrkjedalstunet kan anbefales, her får du også hilse på geitene. Foto: Byrkjedalstunet

4. Sirdal

Sirdal er sørvestlendingers favoritt når det kommer til vinteraktiviteter, men stadig flere får øynene opp for fjellets nydelige natur, turløyper og familieaktiviteter hele året. Sirdal Resort er et fint utgangspunkt for spennende toppturer og turkjempen Kjerag. Her kan også hele familien glede seg over utfordringer i klatreparken Høyt & Lavt, eller kjøre Mountain Cart. Eller ski og aking hele vinteren, selvsagt! Sirdal Huskyfarm skaper ekte opplevelser gjennom historie, mennesker og natur, og tilbyr hundekjøring hele året – en skikkelig favoritt for mange.

slider-img

Besøk menneskets beste venn hos Sirdal Huskyfarm. Foto: Eduardo Grund/Visit Region Stavanger

slider-img

Hundekjøring hos Sirdal Huskyfarm er gøy. Foto: Eduardo Grund/Visit Region Stavanger

slider-img

Ofte tenker man på Sirdal i forbindelse med vinter, men Sirdal er også vakker hele året. Foto: Eduardo Grund/Visit Region Stavanger

slider-img

Prøv deg på denne morsomme aktiviteten hos Sirdal Resort - Mountain Cart. Foto: Sirdal Resort

slider-img

Klatreparken Høyt & Lavt Sirdal hos Sirdal Resort. Foto: Sirdal Resort

slider-img

Zipline har de også i klatreparken. Tør du å kaste deg utfor? Foto: Sirdal Resort

5. Lysebotn (obs. veien er vinterstengt)

Veien fra Sirdal til Lysebotn – Lysevegen – er en attraksjon i seg selv, med utsiktsrestauranten Øygardsstøl (der turen til Kjerag starter) og de 27 skarpe hårnålssvingene som følger etterpå. Lysebotn ligger innerst i vakre Lysefjorden – et utgangspunkt for mange forskjellige fotturer eller et magisk sted for rolig rekreasjon. Den fargerike Lysefjorden turisthytte er nylig blitt pusset opp, og er et fantastisk sted å oppholde seg mens du tilbringer tid i området. Få også med deg de nye gatekunstverkene som er malt direkte på hytta!

media-img

Fra Øygardsstøl kan du ta turen til ikoniske Kjerag. Flott utsikt fra Kjeragplatået. Kun i sesong. Foto: Grim Berge/NLE Film

6. Bjerkreim og Vikeså

Før turen går tilbake til Sandnes, anbefales en avstikker lengre sør i fylket til et annet naturskjønt område, Bjerkreim. Med 420 kilometer merkede turstier skal det godt gjøres ikke å finne en tur som passer ditt nivå. Fiskeentusiaster kjenner kanskje allerede til Bjerkreimselva, som er rangert som en av de beste lakseelvene i Norge. Ørsdalsvatnet er en annen perle i Bjerkreim, som også kan oppleves med en historisk båttur med M/K Ørsdølen (kun sommertilbud). Gloppedalsura (nevnt over) ligger også i Bjerkreim.

slider-img

Lysefjorden Turisthytte har fått kunstverk på veggene. Foto: Marie Von Krogh/Vinterfilm/Ut i Sandnes

slider-img

Prøv fiskelykken i Bjerkreimselva. Foto: Alf S. Ognedal

slider-img

Ørsdalsvatnet kan sommerstid oppleves på tur med Ørsdølen. Foto: Foto: Eduardo Grund/Visit Region Stavanger