Norgesferien i
Stavanger-regionen

Preikestolen i all sin prakt. (Foto: Outdoorlife Norway)
Turkjempene Kjerag og Preikestolen

Opplev ikoniske Trollpikken, Kjerag, Preikestolen, Langfossen og Himakånå!

Helt på kanten, nervepirrende høyt over fjorden. Med voldsom kraft faller fossen ned over den nakne, steile fjellveggen. Det er gode grunner til at de ikoniske vandreturene på Vestlandet er nettopp det, ikoniske. Står en eller flere av disse på ønskelisten din for i år er det bare å ønske deg en god tur. Og velkommen skal du være!

Helt på kanten, nervepirrende høyt over fjorden. Med voldsom kraft faller fossen ned over den nakne, steile fjellveggen. Det er gode grunner til at les mer

Helt på kanten, nervepirrende høyt over fjorden. Med voldsom kraft faller fossen ned over den nakne, steile fjellveggen. Det er gode grunner til at de ikoniske vandreturene på Vestlandet er nettopp det, ikoniske. Står en eller flere av disse på ønskelisten din for i år er det bare å ønske deg en god tur. Og velkommen skal du være!

media-img

Preikestolen ved soloppgang er en opplevelse for livet. (Foto: K. Koll)

slider-img

RIB-tur med Fjord Events (Foto: Fjord Events)

slider-img

Fjordcruise med Rygerelektra (Foto: Morten Aakre)

slider-img

Cruise med Private Cruise (Foto: Tony Kristoffersen Photography)

slider-img

Vil du oppleve Preikestolen tidlig om morgenen kan du bestille guidet tur (Foto: Lysefjorden Adventure)

slider-img

Hva med et cruise med yacht til Lysefjorden? (Foto: Lysetur AS)

slider-img

Soloppgang på stien til Preikestolen (Foto Grim Berge)

slider-img

Preikestolen - dramatisk og storslått. (Foto: Grim Berge)

slider-img

Ombord turistbilferja får du se hele Lysefjorden i all sin prakt. OBS! kun sommer. Foto: Sverre Hjørnevik

slider-img

Fantahålå er en av attraksjonene på et fjordcruise med Norled. Foto: Norled

Preikestolen – den mest ikoniske av dem alle

Hadde Norge blitt designet av landskapsarkitekter hadde Preikestolen vært et genialt, prisvinnende verk. Ingen andre fjell oppsummerer bedre den dramatiske skjønnheten som kjennetegnet for norsk natur. Et så berømt turmål skaper store forventninger. Er Preikestolen virkelig så flott? Det kan være sol, regn, vind eller tåke – men det er også litt av sjarmen. Du vet når det nærmer seg slutten på den bratte stien gjennom bjørkeskogen: Landskapet åpner seg og du føler hvor dypt fallet er rundt Preikestolens overraskende lite platå.

Krevende tur: 8 km, 4 timer tur/retur. Det er helt innafor å bestille tur med guide, og visste du at det også går an å bli med på soloppgangstur med frokost? Magisk!

Opplev Preikestolen fra Lysefjorden

Selve Lysefjorden er i seg selv en populær destinasjon, og spektakulær med sine bratte fjellvegger på hver side.  I tillegg er det en fin måte å se Preikestolen nedenfra. Det kan du gjøre på flere måter: fartsfylt på en RIB-tur med Fjord Events, klassisk fjordcruise med Rødnes Rygerelektra, med Norleds fjordcruise eller på cruise i VIP-stil med Private Cruise eller Lysetur AS.

Hele Lysefjordens prakt kan om sommeren også oppleves ombord turistbilferja. Fjorden er hele 42 kilomenter lang og er fylt med fossefall, dyreliv, dramatisk geologi og vill natur.

media-img

Du glemmer ikke turen til Kjerag. (Foto: Lysefjorden Adventure)

Kjerag – alle attraksjoners storebror

Fjellet ligger ikke bare høyere enn Preikestolen, men det tilbyr også den grandiose Kjeragbolten, den store, runde steinen som er fastkilt høyt der oppe i luften mellom to fjellvegger. Naturen må ha følt seg rimelig leken da den kilte kampesteinen fast i sprekken. Kjerag tiltrekker de dristige. Selv om du ikke først kan se kanten når du ankommer, så sanser du avgrunnen som venter. På en vandring som denne er det helt greit å ha sommerfugler i magen. Kanskje er det på grunn av måten den tårner over fjorden? 1000 meter med vertikal granitt gjør noe med oss mennesker. Kjerag er en krevende tur, med en utrolig utsikt som gir minner for livet. OBS. Turen er ikke tilgjengelig vinterstid pga. vinterstengt vei.

slider-img

Kjeragbolten (Foto: Lysefjorden Adventure)

Krevende tur: 10 km, 6 timer tur/retur. Sjekk gjerne ut Lysefjorden Adventure og Outdoorlife Norway for mer informasjon om turer i Lysefjorden – og flere eventyr.

media-img

Himakånå (Foto: Magnus Roaldset Furset)

Himakånå – Trolltungas lillesøster

Plassert på relativt beskjedne 357 meter over havet har Himakånå steininformasjon blitt kjent som «Lille Trolltunga». Det er lettere å komme seg hit enn til Trolltunga, men utsikten er like imponerende. Sammenlignet med Trolltunga er vandringen til Himakånå raskere, mer tilgjengelig og familievennlig. I det omkringliggende landskapet trives eik, bøk og bjørk. Stien går langs fjellbeitemark, småskog og enger. Fra toppen gir Himakånå panoramisk utsikt over Lysevatnet, Nedstrandsfjorden og bondegårder omgitt av frodig skog.

Middels tur: 4 km, 2 timer tur/retur

slider-img

Langfoss (Foto: Magnus Roaldset Furset)

slider-img

Den 612 meter høye Langfossen (Foto: Magnus Roaldset Furset)

Langfoss – en fengslende foss

Den rene kraften av den 612 meter høye Langfossen i Åkrafjorden er trollbindende. Ikke rart at CNN har denne fullkomne norske fossen på listen over de ti vakreste i verden. Den beste måten å oppleve Langfossen er å følge turstien som går i terreng av granitt, store furutrær og krokete bjørketrær. Å kalle turen for noe annet enn bratt ville være ren løgn, men belønningen kommer i form av finere og finere utsikt for hvert skritt du tar. Du ser over tretoppene til fjorden og fjellene hvor fossen brøler i det fjerne. Såre og stive legger føles bedre etter få dager, mens minnene fra den magiske utsikten vil vare livet ut.

Krevende tur: 3,5 km, 3 timer tur/retur

media-img

Trollpikken (Foto: Mattias Fredriksson)

Trollpikken – en potent steinformasjon

Glem grandiose fosser og fjorder – bli underholdt av Trollpikken, en fallosformet steinformasjon som har blitt det morsomste symbolet for potens i norsk natur. Noen utførte hærverk på Trollpikken og kuttet den av i 2017. Lokalbefolkningen i Egersund jobbet hardt for å få den tilbake på plass, med lift, stål og epoksy. Landskapet som omringer Trollpikken ligner på en scene fra en Tolkien-bok, med bølgende åser, småfjell, stein og skiftende skydekke. Vikingene ferdet også på disse kanter mellom lyng og granitt, hvor den siste istiden skar ut Trollpikken for over 10 000 år siden.

Middels tur: 4,2 km, 2 timer tur/retur. Magma Geopark arrangerer guidede turer på forespørsel!